ילדים
טיפול פרטני
"כל ילד הוא אמן" - פאבלו פיקאסו,
טיפול בהבעה ויצירה מאפשר מרחב ביניים בין המציאות לפנטזיה. בתוך מרחב זה אני יכול להתנסות בתפקידים שונים, לבחון מצבים שונים בחיי ולהביע את עצמי ללא מילים.
האמנות מאפשרת עבודה עמוקה, עוקפת הגנות ומחסומים ועוזרת לילדים להתמודד עם הקושי הורבלי של הבעת רגשות, תחושות וחששות.
ילדים לא מדברים, הם לא משתפים אותנו בחוויותיהם היומיומיות. כאשר חווים משבר או חשים תסכול, נראה זאת בהתנהגותם שמשתנה, אך לא תמיד נדע לשים לב לשינוי.
ילדים מביעים את עצמם בגופם. מבט, תנועות גוף ומנעד קולי.
כשנשאל את הילד שלנו - "איך היה היום שלך?" סביר להניח שיגיד "כיף" או "בסדר", תשובה לקונית במילה אחת שבדרך כלל לא משקפת את היום שעבר, אם עבר יום קשה אולי יזעף במבטו ולא ירצה להגיב כלל, אך קרוב לוודאי שלא יפרט מעבר.
ילד בגן שסובל מהצקות עלול להתחיל להגיב באלימות או התפרצויות זעם בבית.
ילד שסובל מבריונות בבית הספר עלול להסתגר ולהתכנס בעצמו.
היום יום שלנו עמוס ולא תמיד מותיר זמן לאינטראקציה אישית ואיכותית עם הילד. בין החוגים, השיעורים, המקלחות, הארוחות והחברים לא נשאר זמן לשיח ריגשי. אנו מתקשים לייצר זמן איכות כשאנחנו עייפים ומותשים בסוף היום. ולכן לעיתים נתקשה להבחין במצוקה שעולה אצל ילדינו.
בשל כך פעמים רבות נקבל המלצה לטיפול ריגשי מהסביבה התומכת של הילד.
ילד מגיע לקליניקה כי אמא או אבא מביאים אותו בעקבות קשיים שעולים בבית או בגלל שהמורה/יועצת/גננת המליצו.
הילד לא בוחר להגיע לטיפול ובדרך כלל איננו מבין במה מדובר.
לעיתים המפגש הטיפולי מוצג כחוג, או כחובה. דבר שעלול לעורר התנגדות ואנטי מצד הילד, או להעמיק את חוסר ההבנה שלו בנוגע לתהליך הטיפולי ולגרום לפגיעה בתהליך. השלב הראשון הוא לגייס את הילד לטיפול ולהפוך אותו לשותף פעיל בהחלטות ובמפגשים, זאת יעשה מתוך ההתגייסות והשותפות הפעילה של ההורים.
מפגשי ההורים הראשונים חשובים במיוחד, גם בכדי לקבל תמונה רחבה ואת מלוא הפרטים הרלוונטיים, אך גם בכדי לחשוב ביחד איך להציג לילד את הטיפול בצורה הנכונה ביותר עבורו.
חלק בלתי נפרד מהתהליך הטיפולי הוא הדרכת ההורים.
בהדרכה המטפל/ת מעדכנת את ההורים בתמות המרכזיות שעולות בחדר, בקשיים ומצוקות שהיא מזהה אצל הילד ובודקת עם ההורים מה קורה בבית, איך ההתנהלות מול ההורים, האחים ובכלל.
הילד הוא המראה של ההורה, יש לנו ציפיות רבות ממנו, איך יראה, מה ילמד, כמה יצליח. האם אני הייתי ילדה מוצלחת, מה היו הציפיות ממני.
בהדרכה נדע להבדיל בין מי שההורה רוצה שהילד יהיה לעומת היכולות והרצונות של הילד. נעבוד על התקשורת, גבולות והבנה הדדית בבית.
"כל ילד הוא אמן, הבעיה היא להישאר אמן כשהוא גדל" - פאבלו פיקאסו.
טיפול בקבוצה
בקבוצה הילדים פוגשים ילדים בני גילם המתמודדים עם מגוון קשיים דומים ושונים לשלהם.
התמודדות עם קונפליקט ופתרון בעיות.
יצירת קשר ותגובה ליצירת הקשר.
התמודדות עם כעס וזעם.
שיתוף ודיבור רגשי.
עבודה קבוצתית ועבודה יחידנית בקבוצה.
דרך העבודה בקבוצה הילד לומד איך להביע את עצמו בצורה מותאמת, מגלה את כוחות שקיימים בתוכו ומצליח להזדהות עם חבריו בקבוצת השווים, ומתוך כך מתחזק ומרגיש יותר ביטחון וחש פחות בודד.
בתהליך הקבוצתי הילד מגלה שאינו חריג, שישנם עוד ילדים ששותפים לתחושותיו וכך מרגיש כשווה בין שווים. בזכות כך מתפתחת תחושת המסוגלות והוא מפתח כוחות שבעזרתם הוא לומד לדבר ולתקשר את רגשותיו, מחשבותיו ורצונותיו בצורה שמקדמת אותו.