top of page
Search
Writer's pictureNirit & Shiran

עצמאות 2020



יום העצמאות ה72 של מדינת ישראל. 

השנה אנחנו חוגגים ללא מסיבות המוניות, בלי הופעות בכיכר העיר ובלי צמר גפן מתוק. אך למרות הסגר, אנו עדיין חוגגים את עצמאותינו.





ומה זו עצמאות בעצם?


עצמאות היא אי תלות באחרים ועמידה ברשות עצמי - זהו בהחלט משהו ששווה לחגגו אותו.


לאורך החיים אנו חוגגים את עצמאותינו האישית בנקודות שונות. כאשר הצלחנו ללכת בפעם הראשונה, התעקשות על צחצוח שיניים לבד או מקלחת, כשסיימנו את בית הספר והתגייסנו לצבא וכשהשתחררנו מהצבא ונכנסנו רישמית לעולם המבוגרים. כל אלו הן נקודות שבהן חשנו שאנו ברשות עצמנו, אחראים על חיינו. 


הרצון לעצמאות הוא חשוב ביותר להתפתחות ולהשרדות. 

כאשר ילד מפתח דעת הוא מעוניין להשיג גם שליטה, היכולת שלו להשיג שליטה היא היכולת להשיג עצמאות. כיוון שאם אני מסוגל ללכת לבד, אינני תלוי באחרים - אני ברשות עצמי.

לצד הצורך של הילד להשגת שליטה, חשוב העידוד ההורי לעצמאות של הילד. לאפשר לילד להתנסות במרחב, עם חומרים ובאיזורים חדשים, תוך השריית ביטחון ונוכחות הורית מכילה.

התינוק נולד תלוי בסביבתו, עם תחילת הנפרדות מתחילה חקירה עצמית ובדיקה של עצמאות אישית. כשהתינוק מתחיל לזחול ויוצא משטח זרועות אימו הוא חש צורך לראות שהאם מביטה בו וניצבת במקומה, כך שיוכל לחזור ולהתנחם בה. התחושה של הביטחון מופנמת אצל התינוק כאשר הוא חווה את האם כשומרת ומכילה. כאשר הוא מתבגר ומתחיל ללכת, הוא יכול להרשות לעצמו להתרחק אף עוד יותר מתווך הראיה, אך עדיין זקוק לידיעה כי ההורה נמצא בסביבה ושומר עליו. כאשר הביטחון ההורי המטיב מופנם אצל הילד יש לו את היכולת לחקור, ללמוד ולהתפתח. 




פעמים רבות אנו מתקשים "לשחרר" את הילד, מתוך רצון למנוע תסכול וחוויות של אי הצלחה, אכזבה וכאב אצל הילד, לעיתים ההורה מגונן יתר על המידה ומונע מהילד את ההתנסות. לא מאפשר לטפס לבד לגובה בכדי שלא יפול, לא מאפשר לילד להתנסות בעבודות הבית מתוך חשש שיהרוס או ישבור, חשש שהפעולות אינן תואמות גיל. הורים שאינם מאפשרים לילד לישון אצל חבר או לצאת לטיול רחוק מהבית (כמובן בהתאם לגיל ולקבוצת השווים) מתוך חשש שהילד לא יסתדר לבד. כל אלה ואחרים פוגעים ביכולת של הילד לאמונה עצמית, להתמודדות אישית ולעצמאות. 


חשוב לאפשר לילד להתנסות, הנפילה והכישלון חשובים לא פחות מההצלחות. אנו למדים גם מהקושי. ילד שלא ילמד להתמודד עם קושי יהיה מבוגר שלא מסוגל להתמודד. 

הפוזיציה של ההורה בתוך התנסות הילד צריכה להיות מתבוננת ומאפשרת, במידה והילד חווה כישלון תפקידו של ההורה הוא להכיל ולקבל את הילד. לתת מקום לחוויה ולקושי שעולה, לא להדוף או לזלזל בחוויה האישית של הילד, לא להציע פתרונות ולכוון אותו להתמודדות מנוכרת, לאפשר לילד להתמודד ולומר למה הוא זקוק כרגע, מתוך אמונה שהוא אכן יודע למה הוא זקוק. 

לאחר המשבר יש מקום להתבוננות משותפת על הסיטואציה ולמחשבה על דרכי פעולה להבא: האם יכולתי להימנע מהמשבר? האם יכולתי להתמודד עם התוצאה בדרך אחרת? מקדמת יותר? או שאולי פעלתי בצורה המותאמת לי. 


ככל שהילד מקבל תוקף לרגשותיו והכלה לתחושותיו, כך האמונה העצמית והערך האישי שלו גדלים. המסוגלות והביטחון האישי מתפתחים ומכך גם היכולת לעצמאות. 


"כל מה שילד צריך, זה מבוגר אחד שיאמין בו" / הרב שלמה קרליבך


בכדי להפוך למבוגר שמאמין בעצמו צריך הילד מבוגר שיאמין בו.

ככל שהילד גדל עם התחושה שמאמינים בו, ככל שההורה מאפשר לילד מרחב מחשבתי ויצירתי, ככל שהילד מצליח להתמודד עם תסכולים וככל שהילד חווה הצלחות (גם התמודדות עם תסכול היא הצלחה), כך הילד מפתח בריאות נפשית ומסוגלות. 

ילד שמפתח מסוגלות גדל להיות מבוגר שמאמין בעצמו וביכולותיו. 

מבוגר שמאמין בעצמו יפרוץ תבניות מוכרות, יאפשר לעצמו התנסויות חדשות וחוויות שונות, יצא מאיזור הנוחות ויחוש יותר סיפוק ומיצוי בחייו. 


אז תנו לילד ליפול, לטעות ולהרוס, טעויות הן לא דבר נורא - אם לומדים מהן לקח. בכדי שיהיה האומץ להתנסות עלינו להבין שזה בסדר לטעות.




ובנימה אישית, גם אנחנו יצאנו לעצמאות השנה. מתוך אמונה בדרך שלנו, מתוך ניסוי וטעיה רבים שעברנו, ומתוך רצון לאפשר מרחב בטוח עבור הורים וילדים הקמנו את דרך החלומות - מרכז לטיפול רגשי בהבעה ויצירה.

אצלנו בהדרכות הורים נלמד לאפשר מרחב, לתקשר אחד עם השני בבית בצורה נעימה ומקדמת ולהתמודד עם קושי ותסכול.

אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ולקבוע פגישה

המפגשים הם פרטניים או קבוצתיים - בעת הזו המפגשים מתקיימים דרך המחשב. 


יום עצמאות שמח לכל המדינה

שנזכה לחזור לשגרה במהרה ושנחגוג בשנה הבאה בבמות הגדולות ביחד.

25 views0 comments

Comments


bottom of page